Biçem Rehberi

From PZwiki
< Help:Style guideHelp:Style guide/tr

< İçindekiler

Bu sayfanın amacı, PZwiki'yi düzenlerken uyulması gereken genel biçemsel yönergelere uymaktır. Vikipedi harika bir biçem el kitabına sahip olduğundan bu sayfa sadece PZviki hakkındaki kural ve yönergeleri kapsayacaktır. Bir viki'nin amacı gerçekleri belgelemektir, bu yüzden kesin olmayan ve spekülatif bilgilerden kaçınmalısınız.

LightBulbBlue.png
Herhangi bir sorunuz, öneriniz veya şikayetiniz varsa lütfen tartışma sayfasına (ingilizce) bir yorum bırakın. Lütfen mutabakat olmadan bu sayfaya kılavuz eklemeyin veya değiştirmeyin.

Sayfa başlıkları

Sayfalar uygun başlıklara sahip olmalıdır.

  • Eşyalar, kareler, bölgeler ve diğer oyun mekanikleri hakkındaki sayfalar mümkünse oyun içinde nasıl görünüyorsa "tam olarak" öyle adlandırılmalıdır.
    • Bu, yandakilerle sınırlı olmamak üzere şunları içerir; büyük harf kullanımı, yazım hataları ve İngiliz, Amerikan İngilizcesi farkları (varsayılan oyun içi dil Amerikan İngilizcesi'dir).
    • Bu, birden fazla öğeyi bir araya getiren sayfaları içermez, gerçi oyun-içi eşyalara olabildiğince yakın isimlerin seçilmesi ve her bir eşya için uygun yönlendirme verilmesi gereklidir.
  • Oyun içi karakterler hakkındaki sayfalar rumuz yerine isim ve soyisimi içermelidir. Örneğin, Bob veya Baldspot yerine sayfa Bob Smith olarak adlandılırmalıdır.
    • Elbette bu isimler için uygun yönlendirmeler oluşturulabilir ve oluşturulmalıdır.
    • Tek istisna tam isim bilinmediğinde yalnızca isim veya soyisimin kullanılma gerekliliğidir, o da yoksa rumuzun kullanılması gereklidir.
  • Eğer birden fazla eşya aynı başlıkta gözükürse, türünü belirtmek için parantez kullanılabilir ve kelime ayrıştırabilir, örneğin Water Bottle (disambiguation).

Yönlendirmeler

Aşağıdaki ölçütlerden birine uyması halinde bir yönlendirme oluşturulabilir:

  1. Önceki oyun-içi isimler; "Sack" için "Empty Sand Bag" gibi.
  2. Başlığın alternatif okunuşu; "Duffel Bag" için "Duffelbag" gibi.
    1. Bu, Amerikan ve İngiliz ingilizcesi arasındaki farkları da kapsar; "Tire" için "Tyre" gibi.
    2. Bu, geliştiricilerin isimlerini ve rumuzlarını da kapsar; "Chris Simpson" için "Chris" veya "Lemmy" gibi.
    3. Bu, oyun-içi karakterlerin isimlerini ve rumuzlarını da kapsar; "Bob Smith" için "Bob" veya "Baldspot" gibi.
  3. Alternatif büyük&küçük harf kullanma durumları; "Baseball Bat" için "Baseball bat" gibi.
  4. İngilizce olmayan başlıkların alt sayfaya yönlendirme vermesi gibi; "Cooking Pot/ru" için "Кастрюля" gibi. Detaylar için lütfen aşağıdaki çevirilere bakınız.

Çeviriler

PlushSpiffo.pngBu sayfa çeviri kuralları hakkındadır. Çeviri yönergeleri için, bakınız: Çeviriler.
  • Varsayılan dil İngilizce olduğundan bütün sayfalar ingilizce versiyonuna sahip olmalıdır ve ingilizceden istenilen dile çevrilmelidir.
  • Eşyaların, karelerin, bölgelerin ve diğer oyun mekaniklerinin adları resmi oyun-içi çevirilere dayanarak çevrilmelidir.
  • İngilizce dilinde olmayan sayfalar, dil koduyla beraber ingilizce versiyonun bir alt sayfası olmalıdır. Örneğin Türkçe için /tr, çevrilmiş hali değil. Objets yerine Items/fr kullanılmalıdır (ilki bir yönlendirme olmalıdır).
    • Görüntülenen sayfa başlığı sayfaya {{DISPLAYTITLE:Objets}} eklenerek değiştirilebilir. Objets kısmını görünmesini dilediğiniz sayfa başlığı ile değiştirin.

Yazma

Standart bir yazma stili rahat okuma ve sayfalar arası istikrar için sürdürülmelidir.

  • Rehberler kısmı dışındaki sayfalar okuyucuya direkt hitap edilmeden yazılmalıdır.
  • Kısaltmalardan kaçınılmalıdır.
  • Vurgulamalar italikler aracılığıyla yapılmalıdır, kalın veya CAPS ile değil.
  • Kendi makalelerinizi mümkünse tamamen gözden geçirin.
Yanlış
Sakın ha jeneratörü evin içine yerleştirmeyin. Jeneratör canını hararetinden ötürü aşırı hızlı azaltır. Eğer bunu yaptıysan, dışarıya hemencecik çıkki hasar dursun ama ev hala tehlikeli olacak çünkü jeneratörün açık.
Doğru
Jeneratörün evin içine konulması durumunda hararetinden dolayı oyuncunun canını çok hızlı bir şekilde azaltacağından, oyuncular jeneratörü evin içine koymamalıdırlar. Eğer oyuncu bunu yaptıysa, dışarıya çıkmak oyuncunun hasar almasını durduracaktır ancak ev jeneratör kapatılana dek güvenli olmayacaktır.
  • Modifikasyonlar hakkındaki bilgiler makalenin kendisi bir mod hakkında olmadığı müddetçe makalenin bir parçası olmamalıdır.
  • Mümkün olduğunca Amerikan İngilizcesi kullanılmalıdır. Temel The Indie Stone geliştiricilerinin Birleşik Krallık'tan olmalarına ve bazı eski iç eşya isimleri hala İngiliz İngilizcesi'nde olmasına rağmen oyun ABD'de yer alıyor ve Amerikan İngilizcesi wiki için varsayılan dil olarak kabul edildi.
  • Oxford hecelemesine (-ize suffixes) ve Oxford (serial) virgüllerine doğru hafif bir tercih söz konusu olsa da sıkı bir şekilde uygulanmıyor. İmla ve yazım kurallarında TDK yönergelerine sadık kalın.

Büyük harfler

  • Kelimeler yalnızca cümlelerin başındaysa veya özel isimse büyük harfle kullanılmalıdırlar. Eşyalar, kareler, beceri, meslek, özellikler adlarının yanı sıra genel yer adları da büyük harfle yazılmamalıdır, çünkü bunlar birer isimdir.
    • Bu "Ayrıca bakınız" olması gereken "Ayrıca Bakınız" gibi bölüm başlıklarını da kapsar.
    • Bu kuralın istisnaları sayfa başlıkları ve öğelerin listelerde/tablolarda olduğu durumlardır.

Tercih edilen kod stili

Sıkı bir şekilde uygulanmasada, diğer vikilerden farklı olabilecek wikiyazını ve bazı HTML/CSS unsurları için tercih edilen bir kod stili vardır.

Bu tercihler daha tam olarak yerine oturmadı ve gelecekte değişebilir fakat genede gereksiz değişikliklerden ve muhtemel değiştirme savaşlarından kaçınmak için burada listelenirler. Eğer bir sayfa hakkında yanlış olduğunu düşündüğün birşeyler varsa veya tartışmak istiyorsan tartışma sayfasında veya resmi The Indie Stone Discord sunucusunda #pzwiki_editing kanalında adminlerle veya diğer editörlerle konuşabilirsin.

Burada konu vikiyazını olduğunda mevcut tercihlerin listesi görüntülenir - bu değişiklikler bazen tek başına veya diğer değişikliklerle birlikte yapılabilir veya bazı botlar tarafından otomatik olarak yapılabilir.

  • Eşit (=) işaretleri ve başlık arasındaki boşluklar, * veya # gibi listeleme işaretleri de şimdilik ihmal ediliyor fakat varsayılan araçlar (dosya yüklemeleri için özet ve güncel düzenleme araç çubuğu) bunları ekliyor.
  • Her paragraftan sonra bir sonraki başlıktan önce fazladan yeni bir satır eklenir ama başlığın hemen altına fazladan bir satır eklenmez.
    • İki başlığın direkt olarak alt alta olduğu durumlarda aralarına yeni bir satır eklenmez.
  • Büyük harf {{Templates}} ve [[Links]] için kullanılır. [[mw:]] gibi bir kısaltma olmadığı veya yazıda görünen bir bağlantı olmadığı müddetçe bkz. Büyük harfler bölümü, büyük harfler [[Wikipedia:]] gibi bir [[Interwiki:]] içinde kullanılabilir.
  • Her şablon yeni bir satırda tutulur, bu en çok sayfa başlıkları için belirgindir.
    • Bir bilgi kutusu bittiğinde "infobox", bilgi kutusu şablonunun }} kapama etiketi tek bir satırda yalnız olarak tutulur ve sonrasında yazı bir sonraki satırda devam eder.
    • Fazladan yeni bir paragraf oluşmasına neden olabileceğinden, aktarılan şablonlarda iki yeni satırdan kaçınmaya özen gösterin.
  • Satırın başındaki fazladan boşluklar ve sekmeler genelde satırın başında yutulur, gerçi bazı şablonlar okunabilirlik için bunları tutar.
  • Kod bölümündeki <pre> ve </pre> etiketleri farklı satırlarda yalnız tutulur.
  • Galerideki Dosya: öneki yutulur.
  • Bir eşya isminin parçası (Adlandırma kuralları bölümüne bakınız) olmadığı sürece alt tireler genelde boşluklara çevrilirler.
  • {{PAGENAME}} ve benzer sihirli kelimeler şablonların dışında kullanılmamalıdırlar, bunun yerine sayfa adı netlik olması adına kopyalanmalıdır.

CSS/HTML için sıkı tercihler yoktur ama bazısı aşağıdakiler gibidir:

  • Her CSS niteliğinin sonunda ; işareti bulunması.
  • Nitelikler ve özellikler arasında boşluk olması.
  • 6-harfli küçük harf onaltılık renklerin (bu şu anda en az uygulanandır) kullanımı.
  • HTML width niteliği yerine CSS style="genişlik,width" kullanılmasına yönelik hafif tercih.

Dosya yüklemeleri

Herkes viki kurallarına uyduğu sürece yeni bir dosya yükleme özgürlüğüne sahiptir. Ancak kullanıcı sayfaları dışındaki sayfalarda kullanılacak resimler için gereksiz çoğaltmadan kaçınmak ve kalitenin yerinde olduğundan emin olmak adına bazı kılavuzlar vardır.

Dosya boyutları

Öğe simgeleri, kare resimleri ve arayüz unsurları oyun-içinde görünen çözünürlüklerinde yüklenmelidirler, mesela öğeler için 32 x 32 piksel gibi. Örneğin, oyundaki farklılıklardan dolayı meydana gelen ufak istisnalar dışında bütün eşyalar 32 x 32 piksel çözünürlüğünde olmalıdır. Sakın ölçeklendirilmiş bir sürüm yüklemeyin, simgeler bilgi kutularında "pixelart" sınıfı ile otomatik olarak istenen boyutlara yükseltilecektir, bu sınıf şu anda simgeler için 128 piksel genişliğindedir ve pikselleştirilmiş görünümü korur.

Build 41.78.16'den beri şu anda 6 adet yanlış boyutlarda eşya simgesi bulunuyor; bunlar orijinal oyun dosylarında bulunabilirler, hatayla olsa bile bunlar eşitsiz boyutlarda duruyorlar:

Bu, zaman butonları gibi arayüz simgeleri için de geçerli.

Öğe model simgeleri ideal olarak 400 x 400 piksellerinde yüklenmelidirler ve 200 piksel genişliğinde boyutlanırlar.

Simgeler ve modeller için boş alanları kırpmayın, bu şekilde görüntünün hizalanması daha iyi olacaktır.

Tek karo simgeleri (zemin) 2x dokular için 128 × 64 piksel çözünürlükte veya 1x dokular için 64 × 32 veya bunların katları olmalıdır. Bu kuralın bir istisnası olarak, standart çözünürlüklerine bağlı kalındığında büyük miktarda boş alana neden olabileceğinden, belirli mobilya karolarının yüklenmesi gösterilebilir.

Ana sayfa dışındaki diğer resimler için, ölçek küçültme MediaWiki tarafından halledileceğinden en yüksek ölçeklendirilmemiş çözünürlüğü yüklemeye çalışın.

Adlandırma kuralları

  • Öğe simgeleri oyun kodunda nasılsalar öyle adlandırılmalılar. Bu, script dosyalarının içinde bulunan ProjectZomboid > media > scripts ve code>Icon altında veya TileZed tarafından dışa aktarıldığında bulunabilir.
    • Öğeler teknik olarak "Item_…" olarak depolansa da "Item_" şu anda çoğu dosya tarafından ihmal ediliyor, bu gelecekte değişebilir.
    • Bu metin dosyaları içinde cooked food gibi isimlendirilmemiş öğeler resim veya image dosyaları içinde bulunan UI1.xml veya UI2.xml dosyaları içinde bulunabilirler.
  • Öğe modelleri ya model dosya adıyla ya da model doku dosya adıyla sonuna _Model koyularak adlandırılabilir. Örnek: File:BaseballBat Model.png.
  • Kareler/mobilya kare ID'lerinden sonra adlandırılmalıdırlar. Birden fazla kare kaplayan öğeler + ile birleştirilmelidir, eğer kareler aynı ID'leri başlangıçlar atlanabilir. Kareler için örnek: File:Appliances_cooking_01_25.png veya File:Location_shop_generic_01_80+81+82.png.
  • Arayüz simgeleri genelde TileZed dışa aktarıldılarında oyun dosyalarında göründüğü şekliyle adlandırılmalıdırlar.
  • Hareketli resimler, GIF veya PNG dosyası, dosya uzantısının kendisine güvenmek yerine, hareketli resimi kolaylıkla tanımlayabilmek için sonuna _Anim konulmalıdır. Örnek: File:BottleOfGasoline Anim.png.
  • Eğer bir resmin eski veya alternatif bir hali yüklenilmesi isteniyorsa veya isim başka bir isimle çakışıyorsa, kullanıcılar dilediği bir sonek kullanmakta özgürdürler keza bu konuda katı bir isimlendirme kuralı yoktur. An itibariyle, bazı eski simgeler -old sonekiyle yüklenirler.
    • Mediawiki yazılımının sınırlamaları sebebiyle, alt çizgiler boşluklarla değiştirilir ve bir dosyanın ilk harfi herzaman büyük harfe çevrilir. Resim yüklerken bu aklınızda bulunsun.

Kategoriler

Makale düzeni

Dil çubuğu

Bu kısım dil çubuğu içindir. Diller bölümü, makalenin bulunabileceği tüm farklı dilleri birbirine bağlamak için kullanılır. Örnek: Nails için {{Languages}}, sonunda /## ile birleşmiş olan her sayfaya makale yönlendirme içerse de, bir bağlantı görüntüler

  • Sayfa adı eklenmesi gerekli değildir - yalnızca {{Languages}} eklemek yeterlidir.

Başlık/Navçubuğu

Başlık/navçubuğu bir makalenin arka planına ve makalenin son değiştirildiği zamana dair bir yön bulma çubuğu görüntüler. Mevcut viki ilkelerinden dolayı oyun-içi öğe veya mekanik hakkındaki makaleleler, vikide en son ne zaman güncellendiğini baz alan bir sürüm kategorisi içermelidir. Bu, bizim hangi makalelerin tarihinin geçmiş olabileceğini takip etmemizi sağlar.

Bildirimler ve bildirim kutuları

Bildirimler, hem okuyucuları hem de editörleri makaledeki önemli bir şey hakkında uyaran bir uyarı kutusundan tut anlam ayrımı bağlantısı olabilir. Bu okuyucunun aramış olabileceği bir bağlantı sunmak için kullanılır.

Bilgi kutusu

Bu bölüm sayfanın sağ tarafında yer alan bilgi kutusu hakkındadır. Bilgi kutusu önemli noktalar hakkında hızlı bir özet sunar ve okunması kolaydır.

Giriş

  • Bu bölüm, söz konusu konuya kısa bir giriş içermelidir.
  • Belirsiz tanımlık (İngilizce a/an) bir grubun herhangi bir üyesine değinmek için tekil isimlerden önce kullanılır ve ardından öznenin tekil hali kalın ve küçük harflerle yazılır.
    • Oyun-içi bir öğe/eşya/mekaniğin çoğul olarak kullanılması veya özel isim içermesi bu duruma bir istisnadır.
    • Eğer öğe/eşya/mekanik bir özel isimse büyük harfle yazılmalıdır.
  • Vikideki diğer sayfaya verilen bağlantılar uygun yerlere eklenmelidir.

İçindekiler tablosu

İçindekiler tablosu (TOC:Table of Contents) en az 4 bölümden oluşan makalelere otomatik olarak eklenir. Varsayılan olarak ilk bölümün üstünde sol tarafta yer alır.

  • Eğer içindekiler tablosuna gerek yoksa __NOTOC__ ile silinebilir.
  • İçindekiler tablosu alternatif olarak el ile (manuel) __TOC__ yerleştirilebilir.
  • {{toc|right}} ve {{toc}} ile zorla sola veya sağa yerleştirilebilir.

Makale bölümleri

Her bölüm ideal olarak bu sırayla yazılmalıdır:

  • Genel bakış veya Mekanikler: Yalnızca girişe konulamayacak ve ciddi miktarda tartışılması gereken detay olduğunda bu bölüm dahil edilmelidir.
  • Kullanım: Bu bölüm öğeler için bütün kullanımları içermelidir. Konular ne kadar az bilgi olduğuna bakılmaksızın gerektiğinde ek bölümlere ayrılabilirler.
  • Üretim: Eşyanın dahil olduğu bütün üretim tarifleri bu bölümde bulunmalıdır.
  • Dağılım: Öğe/eşyanın nerede/nasıl dağıldığı bu bölüme dahil edilmelidir. Bu, gerekirse "binalar" ve "araçlar" olarak daha da ayrıştırılabilir.
  • Galeri: <gallery></gallery> deposunda düzenlenen, çeşitli, konuyla alakalı resimler.
  • Ivır zıvır bilgi: Direkt olarak makalenin konusu hakkında ilginç gerçekleri listeler. Sayfanın diğer bölümlerinde yer alan bilgileri çoğaltmaya kalkmayın ve düz mantık sayılabilecek bilgileri eklemekten kaçının.
  • Kod: .txt dosyalarında bulunan konuya direkt alakalı olan kod buraya konulmalıdır.
  • Ayrıca bakınız: Makalenin konusuyla alakalı olabilecek ve makalede bahsedilmeyen makalelerin bağlantıları burada listelenmelidir.
  • Kaynakça: Makalede yapılan argümanları destekler nitelikte olan kaynak ve referansların bir listesi. Daha fazlası için, bakınız: kaynakça.

Navigasyon alt bilgisi

Pek çok makale navbox olarak bilinen ve benzer bütün eşyaları/nesneleri listeleyen navigasyon alt bilgisine ihtiyaç duyacaktır.

Diğer yardım makaleleri